Cepljenja za odrasle

Preventivna cepljenja za odrasle v ambulanti MediSal

Odrasli le redko pomislimo na cepljenje, saj le-to povezujemo s cepljenji, ki smo jih opravili v otroštvu. Ta cepljenja bodo že zadostovala, mar ne?

Žal zaščita cepljenj, opravljenih v otroštvu, ni vedno zadostna za popolno zaščito v odraslem obdobju. Prav tako pa niso vsa priporočljiva cepljenja obvezna. 

Morda se na cepljenje spomnimo, ko se pripravljamo na potovanja v tujino (Azija, Južna Amerika, Afrika). Lahko pa smo med tistimi, ki v trenutni situaciji nestrpno pričakujemo cepljenje proti novemu koronavirusu.

O cepljenju veliko pogosteje razmišljajo odrasli s kroničnimi boleznimi, saj jim dodatna cepljenja svetujejo osebni zdravniki, predvsem v sezoni gripe.

Prav tako so nekatera cepljenja za odrasle priporočena s strani zdravnika na sistematskih pregledih, če opravljamo delo ali se izobražujemo na področju, kjer so določena cepljenja obvezna za opravljanje poklica.

Kljub temu nas večina odraslih rada pozabi, da so vsaj nekatera cepljenja priporočena za vse odrasle, ne glede na življenjske okoliščine. Proti določenim nalezljivim boleznim smo bili cepljeni že v otroštvu, vendar je za dolgotrajno zaščito treba cepljenje kasneje obnoviti. Prav tako so se v tem času v programe obveznih in priporočenih cepljenj uvrstila številna nova cepiva. Ta so prav tako varna in učinkovita ter nas zaščitijo pred težko potekajočimi boleznimi.

cepljenje za odrasle
cepljenje za odrasle v sloveniji

Kdaj ste pa bili nazadnje cepljeni?

Naš prvi korak, ko želimo preveriti stopnjo zaščite, je da pregledamo zdravstveno dokumentacijo in cepilno knjižico. Tam bomo našli podatek, ali smo v otroštvu opravili vsa obvezna cepljenja. Če nam kateri odmerki ali cepljenja manjkajo, je skrajni čas, da za to poskrbimo.

Podatki o cepljenju so vedno pogosteje na razpolago tudi v elektronski obliki. Le-te lahko preverite na portalu eZdrav, kjer boste za dostop potrebovali svoj elektronski certifikat. Informacije boste našli pod zavihkom eDokumenti, kjer boste izbrali dokument Povzetek podatkov o pacientu – Patient Summary.

Starejša cepljenja še niso zabeležena elektronsko, zato je zelo pomembno, da cepilne knjižice (tudi tiste iz otroštva) še naprej hranite! Iskanje podatkov po različnih zdravstvenih kartonih je lahko zelo zamudno, tako za vas, kot za vašega osebnega zdravnika, zato je točen pregled nad podatki o cepljenju vedno dobrodošel.

Če ste ob pregledu dokumentacije ugotovili, da vam del obveznih cepljenj še manjka, je sedaj čas, da nadoknadite zamujene odmerke. Še posebej pomembna so cepljenja proti:

  • ošpicam,
  • rdečkam,
  • davici,
  • tetanusu,
  • oslovskemu kašlju in otroški paralizi,
  • redna obnova cepljenja proti gripi in
  • cepljenje proti klopnemu meningitisu.

Poskrbite za cepljenje proti nalezljivim boleznim in si zagotovite termin v ambulanti MediSal. Poleg cepljenj za domače nalezljive bolezni nudimo tudi svetovanje in načrt cepljenja za potovanja v tujino, predvsem na območja Južne Amerike, Afrike in Azije.

Cenik

Cepljenje proti gripi 14 €
Družinsko cepljenje proti gripi za 2 osebi 27 €
Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu FSM immun – odrasli 28 €
Cepljenje proti hepatitisu A – odrasli 36 €
Cepljenje proti hepatitisu B – odrasli 31 €
Cepljenje proti hepatitisu A in B – kombinirano odrasli 63 €
Cepljenje proti herpesu zostru 160,50 €
Cepljenje proti pnevmokokim okužbam (13-valentno cepivo) 46,50 €
Cepljenje proti pnevmokokim okužbam (23-valentno cepivo) 34 €
Kombinirano cepljenje proti gripi in pnevmokokim okužbam (13-valetno cepivo) 58,50 €
Kombinirano cepljenje proti gripi in pnevmokokim okužbam (23-valetno cepivo) 46 €
Cepljenje proti tetanusu 20 €
Cepljenje proti noricam 51 €
Antigenski hitri test COVID 19 20 €

Naročanje

Tukaj smo za vas