testt1

Kdaj se cepiti proti klopnemu meningoencefalitisu?

Klopni meningoencefalitis (KME) je virusno obolenje, ki prizadene osrednje živčevje in se prenaša z vbodom okuženega klopa na človeka. Pri nas je klopni meningoencefalitis zelo razširjen in ga obravnavamo za endemičnega. Ker je kljub temu precepljenost populacije nizka, je treba zavedanje o tej bolezni še dodatno širiti.

Kako pride do okužbe s KME?

Klopni meningoencefalitis (KME) se na človeka največkrat prenese z vbodom okuženega klopa ali zaradi uživanja nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov, če je bila žival predhodno okužena s KME (npr. kravo ugrizne okuženi klop). Pri okuženih posameznikih se bolezen razvije v roku 7 do 14 dni po vnosu virusa.

KME na začetku poteka kot večina viroz z naslednjimi simptomi:

  • povišana telesna temperatura,
  • glavobol,
  • utrujenost,
  • bolečine v mišicah.

Te težave po navadi trajajo dva do štiri dni, nato sledi obdobje brez simptomov, ki lahko traja tudi do tri tedne.

Sledi druga faza bolezni z močno povišano telesno temperaturo, izrazitim glavobolom, otrdelostjo vratu, slabostjo in bruhanjem. Bolnika moti svetloba, lahko pa pride tudi do motenj zavesti in smrti.

Pri starejših bolnikih (nad 60 let) pride pogosteje do težjega poteka bolezni, ki lahko povzroča paralize in pušča trajne posledice (motnje spomina, ravnotežja, govora, kronični glavobol, okvare sluha). Otroci in mladi najpogosteje KME poteka v lažji obliki kot pri odraslih.

Klopni meningoencefalitis v Sloveniji

V Sloveniji je pojavnost klopnega meningoencefalitisa (KME) med najvišjimi v Evropi. Povprečno zboli za KME 170 oseb na leto, največ v gorenjski, koroški in ljubljanski regiji.

Ker so glavni prenašalci KME ravno klopi, pride do največ okužb v času njihove aktivnosti, torej od februarja do novembra. Največ okužb pa pri nas beležimo v poletnih mesecih.

Bodimo pozorni tudi na to, da se klopi ne nahajajo samo v gozdu, ampak tudi v mestnih parkih, na otroških igriščih in vrtovih. Mlečni izdelki, namenjeni za uživanje, pa naj bodo pasterizirani. 

Zaščita pred klopi in okužbami

Klopi prenašajo tudi druge bolezni (npr. lymsko boreliozo), proti katerim se za zdaj ne moremo še cepiti. Zato so tudi drugi preventivni ukrepi zelo pomembni pri preprečevanju stika s klopi in pred morebitnimi boleznimi. Ob odhodu v naravo uporabljamo zaščitna sredstva za odganjanje klopov in nosimo svetla oblačila, da jih lažje opazimo.

Prav tako je pomembno, da imamo na sebi dolge rokave in hlačnice, ki zatesnijo pri zapestjih in gležnjih. Na glavi nosimo kapo, da preprečimo padec klopa na našo glavo, ob prihodu domov pa vsa oblačila operemo, pregledamo kožo in se oprhamo.

Če kljub temu najdemo prisesanega klopa na koži, ga moramo pravilno odstraniti s pinceto. Po odstranitvi spremljajmo svoje zdravstveno stanje. Če zbolimo za KME, nimamo na voljo vzročnega zdravljenja, usmerimo se le v blaženje simptomov. V primeru težjega poteka bolezni je potrebna hospitalizacija, včasih tudi zdravljenje v intenzivni enoti z umetnim predihavanjem. Tudi v primeru izboljšanja stanja sledi še dolgotrajna rehabilitacija.

Cepljenje proti KME kot učinkovit ukrep

Klopni meningoencefalitis najlažje in najučinkoviteje preprečimo s cepljenjem. Cepljenje je najbolje začeti v zimskih mesecih, ko klopi še niso aktivni, možno pa se je cepiti skozi celo leto.

Cepljenje priporočamo vsem, ki so lahko izpostavljeni okužbi. Cepi se lahko že otroke, starejše od enega leta. Cepljenje je obvezno za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri opravljanju svojega dela. Kdor je KME dokazano prebolel, je dosmrtno zaščiten in ne potrebuje cepljenja.

Potek cepljenja proti klopnemu meningitisu

Tako v Sloveniji kot v Evropi sta registrirani dve cepivi proti KME, ki sta visoko učinkoviti in varni. To sta Encepur in FSME IMMUN.

Cepivi sta na voljo tako za otroke kot za odrasle. Encepur za otroke se uporablja od 1. do vključno 11. leta starosti, FSME IMMUN pa od 1. do vključno 15. leta starosti. Shemi cepljenja sta si precej podobni.

Osnovno cepljenje vključuje tri odmerke. Prvi in drugi odmerek je priporočljivo prejeti pozimi v razmiku enega meseca (možno je tudi cepljenje po hitri shemi v razmiku 14 dni med prvim in drugim odmerkom). Že po drugem cepljenju je zaščita več kot 90-%. Tretji odmerek sledi običajno po enem letu. Zaščita po opravljenem osnovnem cepljenju (treh odmerkih) je več kot 97-%.

Zaradi postopnega upadanja zaščite so potrebni poživitveni odmerki: naslednji odmerek sledi čez tri leta, nato cepljenje obnavljamo na pet let z enim odmerkom. Po 50. oz 60. letu starosti so poživitveni odmerki spet priporočeni na tri leta, vendar je to odvisno od vrste cepiva.

Za obisk ambulante Medisal in izvedbo cepljenja proti KME tako za vas kot za vašo družino se lahko naročite prek spletnega naročanja ali spletnega povpraševanja, lahko pa nas tudi pokličete na 01 888 83 95 ali nam pišete na narocanje@medisal.si.

Sorodne vsebine

Je vašega otroka strah cepljenja?

V zadnjem času je veliko govora o precepljenosti v povezavi s koronavirusom. Toda precepljenost in…

Precepljenost družine zagotovi širši krog zaščite

V zadnjem času je veliko govora o precepljenosti v povezavi s koronavirusom. Toda precepljenost in…

Malarija: Bolezen in preventiva

Humani papiloma virusi so glavni vzrok za nastanek raka na materničnem vratu in drugih rakov,…

Humani papiloma virusi (HPV)

Humani papiloma virusi so glavni vzrok za nastanek raka na materničnem vratu in drugih rakov,…