testt1

Kako se zaščitimo pred pnevmokoknimi okužbami?

Pnevmokokne okužbe so veliko pogostejše, kot bi sicer mislili. Nastanejo zaradi prisotnosti pnevmokoka (latinsko Streptococcus pneumoniae) v telesu gostitelja, ki se kapljično prenaša z osebe na osebo.

Pnevmokok je bakterija, ki lahko asimptomatsko ostane v posameznikovih dihalnih poteh, sinusih in nosni votlini. Težava nastane, ko gostitelj oz. prenašalec bakterije (z vidnimi znaki okužbe ali brez teh) pride v stik z osebo, ki ima oslabljen imunski sistem.. Ta bakterija  se prek tekočin (izcedka iz nosu, kašlja) prenese v dihala novega gostitelja, kjer lahko povzroči pljučnico, vnetje srednjega ušesa, sinusitis, sepso in meningitis. Pnevmokok je tudi sicer eden najpogostejših povzročiteljev bakterijskih pljučnic. Če okužba s pnevmokokom poteka huje, se lahko konča tudi smrtno.

 

Naroči se na cepljenje>

Pnevmokokna obolenja

Za hujše pnevmokokne okužbe so najbolj ogroženi majhni otroci (do 2. leta starosti), starejši od 65 let in ljudje s kroničnimi boleznimi ali imunskimi motnjami. Zbolimo lahko večkrat, saj je več različic (serotipov) pnevmokokov, cepivo pa ščiti proti več različnim serotipom (tistim, ki najpogosteje povzročajo hujše bolezni).

Pnevmokokne okužbe se sicer lahko zdravi z antibiotiki, vendar odpornost bakterij na antibiotike lahko otežuje zdravljenje in ga občutno podaljšajo.

Pnevmokokne okužbe so pogostejše v hladnejših mesecih, ko je povečana obolevnost tudi z gripo in drugimi virozami, zato se pri starejših in kroničnih bolnikih še posebej priporoča hkratno cepljenje proti gripi in pnevmokoku

 

Naroči se na cepljenje>

Kdaj na pnevmokokno cepljenje?

Cepljenje se priporoča otrokom v starosti od treh mesecev do pet let. Praviloma se cepljenje začne s prvim odmerkom pri treh mesecih starosti, nadaljuje z drugim odmerkom pri petih mesecih starosti ter zaključi s tretjim odmerkom med 11. in 18. mesecem starosti. Pnevmokokno cepljenje za razliko od nekaterih drugih cepljenj ni obvezno, je pa toplo priporočeno s strani pediatrov in splošnih zdravnikov, krito tudi iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Pomembno je namreč, da otrok prejme cepivo zgodaj oz. čim prej, saj so majhni otroci v prvem in drugem letu življenja najbolj ogroženi.

Cepljenje je zelo priporočljivo tudi za vse starejše od 65 let. Potrebna sta dva odmerka cepiva v razmiku vsaj osmih tednov. 

Prav tako se cepljenje priporoča vsem kroničnim bolnikom, ki imajo sladkorno bolezen, srčne bolezni (npr. srčno popuščanje, ishemična bolezen srca, prirojene srčne bolezni), bolezni dihal (npr. astma, KOPB) in jetrne bolezni (npr. ciroza, hepatitis). Kronični bolniki prejmejo dva odmerka cepiva v razmiku osmih tednov. 

V skupino za priporočeno cepljenje spadajo tudi osebe brez vranice, bolniki po presaditvi krvotvornih matičnih celic, osebe s polževim vsadkom in likvorfistulo ter vsi z okrnjeno imunostjo (prirojena ali pridobljena imunska pomanjkljivost, HIV, ledvična odpoved, nefrotski sindrom, levkemije, limfomi, multipli mielom, bolniki na imunosupresivnem zdravljenju, obsevanju ter po presaditvi organov).

Pri osebah z okrnjeno imunostjo je priporočljivo, da po osnovnem cepljenju (dva odmerka v razmiku vsaj osmih tednov) po petih letih prejmejo še en poživitveni odmerek cepiva. Pri osebah po presaditvi krvotvornih matičnih celic so potrebni štirje odmerki cepiva.

 

Naroči se na cepljenje>

Na cepljenje se naročite še danes

V ambulanti Medisal nudimo cepljenje proti pnevmokoknim okužbam vse leto. Svetujemo, da se posamezniki za cepljenje odločijo že jeseni, preden nastopita zima in povečano število okužb, lahko pa za cepljenje poskrbite tudi spomladi in poleti.

Na cepljenje morate priti zdravi, brez znakov prehladov, viroz ali drugih akutnih okužb dihal. Po opravljenem cepljenju prejmete datum cepljenja z naslednjim odmerkom, prav tako pa navodila za spremljanje možnih stranskih učinkov cepiva (npr. utrujenost, oteklina in bolečina na mestu cepljenja, povišana telesna temperatura).

Cepljenje ima tudi svoje kontraindikacije zlasti za tiste, ki imajo razvito preobčutljivost na učinkovine cepiva ali njegove pomožne snovi. Pri pnevmokoknem cepivu je še posebej izpostavljena preobčutljivost oz. alergična reakcija na davični toksoid. Za dodatna vprašanja smo vam na voljo  po e-pošti info@medisal.si ali telefonski številki 01 888 8395. Za enostavno naročanje pa lahko izkoristite sistem spletnega naročanja ali spletnega povpraševanja.


Naroči se na cepljenje. 

Sorodne vsebine

Je vašega otroka strah cepljenja?

V zadnjem času je veliko govora o precepljenosti v povezavi s koronavirusom. Toda precepljenost in…

Precepljenost družine zagotovi širši krog zaščite

V zadnjem času je veliko govora o precepljenosti v povezavi s koronavirusom. Toda precepljenost in…

Malarija: Bolezen in preventiva

Humani papiloma virusi so glavni vzrok za nastanek raka na materničnem vratu in drugih rakov,…

Humani papiloma virusi (HPV)

Humani papiloma virusi so glavni vzrok za nastanek raka na materničnem vratu in drugih rakov,…