testt1

Je vašega otroka strah cepljenja?

Cepljenje je kratko, vendar tudi nekoliko boleče. Zato je razumljivo, da lahko predstavlja neprijetno izkušnjo in je otroke strah cepljenja. Na povečan strah vplivajo tudi morebitne predhodne negativne izkušnje z zdravniki, medicinskimi sestrami in obiski v zdravstvenih ustanovah. Tudi otroci imajo, tako kot odrasli, različen prag bolečine in občutke tesnobe. Preberite kaj storiti, če je otroka strah cepljenja >

Zakaj je pogovor z zdravnikom pred cepljenjem pomemben?

Pred cepljenjem se zdravnik s starši pogovori o zdravstvenem stanju otroka, morebitnih boleznih in zdravilih, ki jih otrok jemlje. Pomembni so podatki o alergijah in predhodnih reakcijah po drugih cepljenjih. Zdravnik vas seznani z možnimi stranskimi učinki in navodili za ukrepanje. Seveda je zelo priporočljivo, da zdravnika tudi sami vprašate, če vas še kaj dodatno zanima ali skrbi glede cepljenja vaših otrok.

Ko ste tako vi (starši) in zdravnik pripravljeni na cepljenje otroka, bo tudi otrok bolj samozavesten, saj ne bo zaznal zaskrbljenosti ali tesnobe v vas.

Kaj storiti, če je mojega otroka strah cepljenja?

Zakaj je pogovor z otrokom pred cepljenjem pomemben?

Otroku razložite (starosti primerno), da je cepivo zdravilo, ki mu bo pomagalo ga ščititi pred boleznimi. Če je otroka strah cepljenja, si lahko predstavlja, da je superjunak, ki s cepljenjem prejme še dodatno čudežno moč, in bo že takoj pripravljen, da premaga nov virus ali bakterijo, ki ga bo napadla. 

Povejte mu, da ga bo vbod z iglo nekoliko zabolel, nato bo zdravnik v nekaj sekundah vbrizgal cepivo in takojnamestil obliž. Normalno je, da ga bo ob tem lahko nekaj sekund bolelo, peklo, tiščalo. Naj vas vpraša, kar ga skrbi, vi pa mu povejte po resnici in ne olepšujte (npr. nič ne bo bolelo – to ni res), pa tudi vzdržite se kritiziranja (npr. ne obnašaj se kot dojenček, pa ja ne boš spet jokal). Ne pomaga niti, da se otroku opravičujete, da bo cepljen, saj bo opravil dobro in pogumno stvar, nekaj neprijetnostim (bolečini) pa se ne dá vedno izogniti.

Vsekakor se lahko z otrokom dogovorite tudi za simbolično nagrado po cepljenju. A kot rečeno, naj ne bo cilj, da otrok ne joka, ampak nagradite njegov trud! Običajno pa tudi otroci že pri zdravniku dobijo nagrado (štampiljko, nalepko, igračko, pohvalo ipd.). 

Dan cepljenja – kako pristopiti?

Otrok lahko prinese s seboj na cepljenje svojo najljubšo igračo, med samim postopkom cepljenja ga lahko božate po roki oziroma  držite za roko, če to želi. Lahko zapojete pesmico ali se igrate, da pihate v svečko in tako odpihnete strah. Mogoče mu zavrtite najljubšo risanko.

Pri večjih otrocih lahko pozornost preusmerite na odštevanje, ponavljanje abecede od Ž nazaj ali pa skupaj poskusita s trebušnim dihanjem. Med vdihom štejete 1, 2, 3 in izbočite trebuh ter 1, 2, 3 med izdihom stisnete trebuh (predstavlja si lahko, da napihuje balon v trebuhu). Lahko tudi skupaj obudite kakšen zelo prijeten spomin, ki si ga otrok skuša čim bolj živo predstavljati.

Kako ravnati, če je otroka strah cepljenja?

Cepljenja za otroke, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje

V Sloveniji so za otroke v sklopu obveznega zdravstvenega zavarovanja obvezna:

  • cepljenje proti davici,
  • cepljenje proti tetanusu,
  • cepljenje proti oslovskemu kašlju,
  • cepljenje proti otroški paralizi,
  • cepljenje proti hemofilusu influence tipa b (Hib),
  • cepljenje proti hepatitisu B,
  • cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.
Kako premagati strah pred cepljenjem?

Priporočena dodatna cepljenja za otroke

Kot dodatno cepljenje pa se vsako jesen svetuje cepljenje proti gripi (cepi se lahko pri šestih mesecih). Cepljenje proti KME (klopni meningoencefalitis) je najbolje začeti ob sistematskem pregledu pri treh letih, priporoča pa se še cepljenje proti pnevmokoknim okužbam (cepljenje se začne pri treh mesecih) in proti HPV (humani papiloma virus, trenutno za deklice v 6. razredu). 

Druga priporočena cepljenja so še proti rotavirozi (za dojenčke od 6. tedna starosti naprej) in noricam (za starejše od 12 mesecev).

Pred potovanjem je priporočljivo preveriti, ali otrok potrebuje zaščito še pred hepatitisom A (za otroke, starejše od enega leta), lahko se razmisli tudi o zaščiti proti tifusu (za starejše od dveh let).

V ambulanti MediSal se otroci od treh let naprej lahko cepijo proti gripi, pnevmokoku, KME, hepatitisoma A in B, noricam, HPV, meningokoku ter tetanusu.

Sorodne vsebine

Precepljenost družine zagotovi širši krog zaščite

V zadnjem času je veliko govora o precepljenosti v povezavi s koronavirusom. Toda precepljenost in…

Humani papiloma virusi (HPV)

Humani papiloma virusi so glavni vzrok za nastanek raka na materničnem vratu in drugih rakov,…

Cepljenje pred potovanjem: Kaj moram vedeti?

Ali pred potovanjem v tujino preverite, katere so pogoste nalezljive bolezni v državi obiska? So…