testt1

Cepljenje proti gripi – kdaj, kdo in kako?

Gripa ali influenca je akutna okužba dihal, za katero najpogosteje zbolimo januarja in februarja. Najučinkovitejša zaščita pred gripo je poleg dobre higiene in izogibanja obolelim tudi cepljenje, ki ga med drugim ponujamo v ambulanti MediSal.

Simptomi gripe

Značilni simptomi gripe vključujejo mrzlico, povišano telesno temperaturo nad 38 stopinj Celzija, kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, izcedek iz nosu in boleče žrelo. Prvi znaki okužbe z gripo se pojavijo zelo hitro, en do tri dni od okužbe. Da gripo v celoti prebolimo, lahko traja en do dva tedna, odvisno od telesne pripravljenosti, izpostavljenosti bolezni in stanja imunskega sistema.

Pri večini gripa poteka blago. Slabo se počutimo nekaj dni, ob počitku, zadostni količini tekočin hitro okrevamo, po potrebi lahko zdravnik predpiše analgetike proti bolečinam. V nekaterih primerih gripa ne poteka tako enostavno. Še vedno pogosti zdravstveni zapleti so denimo pljučnica, vnetje srednjega ušesa (pri otrocih), poslabšanje astme(če smo astmatiki) ali kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB).

Možni so tudi redkejši zapleti, ki vključujejo prizadetost srca in osrednjega živčnega sistema. Ti so pogostejših pri tistih, ki imajo obstoječa bolezenskega stanja ali močno oslabljen imunski sistem.

Naročite se >

 

kakšni so simptomi gripe

Cepljenje proti gripi kot preventivni ukrep

Z visoko precepljenostjo prebivalstva lahko dosežemo manjše število okužb, saj se virus ne zmore uspešno širiti in ostane zatrt. Precepljenost je zlasti pomembna, ker lahko z njo zagotovimo večjo zaščito tistim, ki se proti gripi ne morejo cepiti.

S cepljenjem proti gripi preprečimo, da bi zaradi okužbe imeli sami težji potek bolezni. Pri starejših, kroničnih bolnikih in osebah z oslabljenim imunskim sistemom je učinkovitost cepiva lahko zaradi obstoječih zdravstvenih stanj manjša. Ostaja pa zelo pomembno, da so te še posebej ogrožene skupine precepljene.

S cepljenjem namreč zmanjšamo tveganje za težji potek bolezni, hospitalizacijo in smrtnost.

Naročite se >

zakaj se cepiti proti gripi?

Kdo naj se cepi proti gripi

Cepljenje se priporoča vsem osebam, ki nimajo znanih kontraindikacij (jemanje nekaterih zdravil, specifične alergije in podobno). Cepijo se lahko že dojenčki od šestega meseca starosti, zgornjih starostnih omejitev ni.

Cepljenje proti gripi še posebej svetujemo: 

  • starejšim od 65. leta
  • kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom
  • majhnim otrokom (do 2. leta) in njihovim družinskim članom
  • osebam z izjemno povečano telesno težo (ITM nad 40)
  • zdravstvenemu osebju in nujnim službam
  • nosečnicam (najbolj priporočljivo v prvem trimesečju, lahko tudi pozneje in med dojenjem)

Kontraindikacije za cepljenje so vezane predvsem na potencialne alergije oziroma preobčutljivost na sestavine cepiva. Pri cepivu za gripo se posebej poudarja alergija na jajca, piščančje beljakovine, neomicin, formaldehid, oktosinol 9 (lahko so v sledeh v cepivu). Prav tako moramo na cepljenje priti zdravi in brez znakov bolezni. Če v času tik pred cepljenjem zbolimo (vročina, akutna okužba), ga je treba prestaviti.

Naročite se >

kdaj se lahko cepim proti gripi

Kdaj na cepljenje proti gripi

Cepljenje proti gripi se izvaja že jeseni, običajno se začne oktobra. Smiselno je, da se cepljenje opravi pred zimskimi meseci, torej preden se virusi gripe širše pojavijo v populaciji. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev. Če v vmesnem času zbolimo za gripo, pomeni, da smo se okužili, preden je postalo cepivo učinkovito.

Cepimo se vsako leto z enim odmerkom cepiva. Otroci, ki se prvič cepijo proti gripi in so mlajši od 9 let, pa potrebujejo dva odmerka cepiva v razmiku vsaj štirih tednov. 

Hkrati se s cepljenjem proti gripi pri starejših in kroničnih bolnikih priporoča tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.

cepljenje proti gripi

Naročite se na cepljenje proti gripi

Sorodne vsebine

Je vašega otroka strah cepljenja?

V zadnjem času je veliko govora o precepljenosti v povezavi s koronavirusom. Toda precepljenost in…

Precepljenost družine zagotovi širši krog zaščite

V zadnjem času je veliko govora o precepljenosti v povezavi s koronavirusom. Toda precepljenost in…

Malarija: Bolezen in preventiva

Humani papiloma virusi so glavni vzrok za nastanek raka na materničnem vratu in drugih rakov,…

Humani papiloma virusi (HPV)

Humani papiloma virusi so glavni vzrok za nastanek raka na materničnem vratu in drugih rakov,…