testt1

Cepljenje proti covidu 19

Kot zdaj že vemo, covid 19 (koronavirusna bolezen) povzroča virus Sars-Cov-2 (novi koronavirus), bolezen pa poteka različno pri posameznikih. Večina obolelih ima blag potek (80-odstotno), pojavijo se kašelj, vročina, slabo počutje, glavoboli, utrujenost in bolečine v mišicah. Pogosto se tudi zgodi, da oboleli izgubijo občutek za vonj in okus.

Težava se pojavi pri hujšem poteku bolezni, oziroma ko se sploh ne zavedamo, da bolezen imamo. Znani so namreč primeri asimptomatskih bolnikov, ki so sicer covid 19 imeli, a niso kazali nobenih znakov okužbe, bolezen pa so vseeno prenašali na druge ljudi.

Pri hujšem poteku covida 19 (20 odstotkov obolelih) lahko pride do sindroma akutne dihalne stiske in drugih zdravstvenih zapletov, ki lahko zahtevajo zdravljenje na intenzivnem oddelku. Včasih je potrebno umetno predihavanje pljuč, zapleti pa se lahko končajo s smrtjo. 

Najbolj izpostavljeni za hujši potek bolezni so starejši od 60 let in osebe s pridruženimi kroničnimi boleznimi, kot so diabetes, visok tlak, obolenja dihal, redke bolezni, osebe, ki jemljejo imunosupresive, in podobno.

Covid 19 in posledice bolezni

Covid 19 trenutno poznamo približno eno leto, tako da je dolgoročne posledice prebolele bolezni težko oceniti. Osebe, ki so bile zaradi covida 19 hospitalizirane, po treh do šestih mesecih še poročajo o občutku težjega dihanja, zadihanosti in hitrejši utrudljivosti (do 50 odstotkov tistih, ki so imeli hujši potek bolezni, in pri do 25 odstotkov pri lažjem poteku).

V sklopu hude oblike covida 19 so lahko prizadeti vsi organi, v intenzivnih enotah so opažali poškodbe srca pri 60 odstotkih bolnikov.

Zaznanih je bilo tudi več pljučnih embolij in tromboz. Do 15 odstotkov bolnikov se po že prebolelem koronavirusu vrne v bolnišnico zaradi zapletov ali poslabšanja osnovne kronične bolezni.

Cepljenje proti covidu 19 kot preventivni ukrep

S cepljenjem proti covidu 19 želimo pred okužbo zaščititi tako posameznika, ki cepivo prejme, kot tudi družbo, ki ga obkroža.

Trenutno so v Sloveniji registrirana tri cepiva proti novemu koronavirusu:

 • Pfizer BioNTecha (priporočeno osebam, starim 16 let ali več)
 • Moderne (priporočeno osebam, starim 18 let ali več)
 • AstraZenece (priporočeno osebam, starim od 18 do 64 let)

Za otroke, mlajše od 16 let, še nimamo razpoložljivega učinkovitega cepiva, vendar potekajo na tem področju številne raziskave in testiranja. 

Zgornja omejitev do 64. leta sicer ne pomeni, da se starejši ne smejo ali ne morejo cepiti. Cepljenje je nad to starostjo zgolj manj učinkovito, saj imajo posamezniki običajno pridružene zdravstvene težave.

Kako delujejo cepiva proti covidu 19?

Cepljenje proti covidu 19 ne povzroča bolezni, ker s cepljenjem v telo sploh ne vnesemo virusa. Pri cepivih, ki temeljijo na tehnologiji z mRNK (Pfeizer BioNTech, Moderna), v telo s cepljenjem vnesemo samo zapis (mRNK) za protein bodice S, ki je le delček novega koronavirusa. Naše celice tako lahko same proizvedejo protein bodice S, ki spodbudi naš imunski sistem, da začne izdelovati zaščitna protitelesa.

Tudi s cepivom AstraZeneca v telo ne vnesemo novega koronavirusa, temveč laboratorijsko očiščen adenovirus, v katerega je vstavljen zapis za protein bodice S. Zato je tudi v tem primeru naše telo spodbujeno, da začne proizvajati zaščitna protitelesa. 

S cepljenjem prav tako nismo takoj zaščiteni! Imunski odziv telesa namreč potrebuje nekaj časa, da na novo ustvari zadostno količino zaščitnih protiteles. Po trenutnih priporočilih velja, da se zadostna zaščita vzpostavi:

 • 7 dni po drugem odmerku pri cepljenju s cepivom Pfeizer BioNTecha
 • 14 dni po drugem odmerku pri cepljenju s cepivom Moderne
 • 21 dni po prvem odmerku pri cepljenju s cepivom AstraZenece

Sklepa se, da bo cepljenje zagotovilo tudi dolgotrajnejšo zaščito in imunost. S tem si prihranimo morebitni težji potek bolezni in zaplete, prav tako se izognemo dolgotrajnim in ponavljajočim se izolacijam vsakič, ko smo izpostavljeni novemu koronavirusu.

Kontraindikacije in previdnost pri cepljenju

Dosedanji podatki kažejo, da se pri cepljenju zgodijo približno štiri anafilaksije na en milijon cepljenih oseb. Anafilaksija je huda oblika alergijske reakcije, ki se zgodi v nekaj minutah po stiku z alergenom in se lahko konča tudi z odpovedjo srca in dihanja, če bolnik nima primerne zdravstvene oskrbe. 

Kot najverjetnejši alergen se omenja PEG (polietilenglikol), ki je že znan alergen in je pogosto v hrani ter zdravilih in izjemno redko povzroča anafilaktične reakcije. Cepljenje s cepivi mRNA (Moderna, Pfeizer BioNTech) se zato odsvetuje osebam, ki so alergične na PEG.

Za osebe z idiopatično anafilaksijo in znano anafilaksijo po predhodnih drugih cepljenjih pa svetujejo cepljenje v varnejšem okolju (bolnišnici). Drugih kontraindikaciji za razpoložljiva cepiva trenutno ni.

Posebno previdnost je potrebna pri prihodu na cepljenje, saj moramo biti za cepljenje zdravi. Po njem lahko občutimo nekatere blage stranske učinke cepljenja:

 • bolečina in oteklina na mestu cepljenja
 • bolečine v sklepih in mišicah
 • glavobol
 • utrujenost
 • mrzlica
 • povišana telesna temperatura (pogostejša po drugem odmerku cepiva)

Večina navedenih stranskih učinkov mine samih po sebi po nekaj dneh. Če stranski učinki trajajo dlje časa in zahtevajo zdravniško oskrbo (bolečina na mestu cepljenja ne pojenja v roku dneva ali dveh, glavobol vztraja, utrujenost je večja od pričakovanega), se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Kdaj in kdo na cepljenje proti covidu 19

Cepljenje je smiselno opraviti takoj, ko je to mogoče. V Evropski uniji in Sloveniji trenutno poteka prek javne zdravstvene mreže. Ob zanimanju za cepljenje je treba kontaktirati osebnega zdravnika, ki nas glede na starost, status in zdravstveno stanje uvrsti na prioritetni seznam cepljenja. Ko pridemo na vrsto, nas bodo pristojni za cepljenje o tem obvestili. Na cepljenje se moramo zglasiti zdravi in s kartico zdravstvenega zavarovanja.

Cepljenje se priporoča tudi tistim, ki so covid 19 že preboleli. Trenutna indikacija je ta, da naj se ti cepijo šele šest mesecev po pojavu bolezni (predvideva se, da so do šest mesecev po bolezni še zaščiteni).

V cepitveni ambulanti Medisal trenutno še ne ponujamo možnosti cepljenja proti covidu 19, izvajamo pa hitre antigenske teste, s katerimi ugotavljamo prisotnost novega koronavirusa pri posameznikih. Cepljenje proti covidu 19 vseeno želimo ponuditi, takoj ko bo to mogoče.

Če bi vas zanimalo samoplačniško cepljenje proti covidu 19, se lahko prijavite na naše spletno obveščanje. Poleg zanimivih vsebin in ugodnosti bomo naročnike in stranke obvestili takoj, ko bo cepljenje proti covidu 19 na voljo tudi pri nas.

Sorodne vsebine

Je vašega otroka strah cepljenja?

V zadnjem času je veliko govora o precepljenosti v povezavi s koronavirusom. Toda precepljenost in…

Precepljenost družine zagotovi širši krog zaščite

V zadnjem času je veliko govora o precepljenosti v povezavi s koronavirusom. Toda precepljenost in…

Malarija: Bolezen in preventiva

Humani papiloma virusi so glavni vzrok za nastanek raka na materničnem vratu in drugih rakov,…

Humani papiloma virusi (HPV)

Humani papiloma virusi so glavni vzrok za nastanek raka na materničnem vratu in drugih rakov,…