testt1

Cepljenje otrok proti nalezljivim boleznim

V Sloveniji so za otroke, v sklopu obveznega zdravstvenega zavarovanja, obvezna cepljenja proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, hemofilusu influence tipa b (Hib), hepatitisu B, ošpicam, mumpsu in rdečkam. A velja ob tem poudariti, da se program cepljenj nenehno razvija in prilagaja.

Vrstni red obveznih cepljenj otrok

Prvo obvezno cepljenje je pri treh mesecih otrokove starosti. Cepi se proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, hemofilusu influence tipa b (Hib) in hepatitisu B (vse v enem cepivu – velja za otroke, ki so se rodili oktobra 2019 in pozneje). Otroci, rojeni do konca septembra 2019, še niso bili cepljeni proti hepatitisu B pri treh mesecih, ampak so prvič cepljeni proti hepatitisu B pred vstopom v šolo.

In če smo prej omenjali spremembe cepljenj, poleg že omenjene spremembe pri cepljenju proti hepatitisu B, je novost tudi to, da otroci, ki so rojeni od oktobra 2019, prejmejo tri namesto štiri odmerke proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, hemofilusu influence tipa b (Hib). Tako so jim prihranjeni trije ločeni odmerki proti hepatitisu B, kar pomeni manj zbadanja, manj obiskov pri pediatru in manj stresa, kar je za otroke zelo pomembno!

Pri petih mesecih prejmejo otroci 2. odmerek cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, Hib in hepatitisu B.

Med 11. in 18. mesecem prejmejo otroci 1. odmerek cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter 3. odmerek cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, Hib in hepatitisu B.

Pred vstopom v šolo, v starosti med 5. in 6. letom, sledi 2. odmerek cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. Otroci, ki še niso bili cepljeni proti hepatitisu B, prejmejo prvi in drugi odmerek.

Po vstopu v šolo, torej v 1. razredu, prejmejo otroci, rojeni do oktobra 2019, še 3. odmerek cepiva proti hepatitisu B. 

V 3. razredu sledi 4. odmerek cepiva proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju. 

Ob sistematskem pregledu v srednji šoli pa sledi še 5. odmerek cepiva proti tetanusu. Cepljenje proti KME (klopnemu meningoencefalitisu) in steklini je obvezno za dijake (in študente), ki so pri praktičnem pouku izpostavljeni možnosti okužbe.

Pregled cepljenj v cepilni knjižici

Starši dobijo cepilno knjižico za otroka ob prvem cepljenju pri pediatru. Vanjo se beležijo vsa opravljena cepljenja. Je pomemben dokument, saj se ob stikih z zdravstveno službo hitro lahko preveri, kdaj in katera cepljenja so že bila opravljena ter katera morda še manjkajo. S cepilno knjižico dokazujemo opravljena cepljenja.

Kaj če otrok ne dobi obveznih cepljenj? Ali lahko starši odklonijo obvezno cepljenje?

Otrok v tem primeru ni zaščiten pred resnimi boleznimi, ki so lahko tudi smrtne ali pa lahko pride do zapletov in tudi trajnih posledic. Prav tako je otrok, če zboli, kužen in lahko okuži nekoga s pomanjkljivim imunskim sistemom, pri katerem lahko okužba poteka še posebej težko. 

Obvezno cepljenje se lahko opusti samo zaradi zdravstvenih razlogov. Predlog za opustitev cepljenja se pošlje na Ministrstvo za zdravje, lahko ga vložijo starši sami ali pa zdravnik, priložena pa mora biti zdravstvena dokumentacija.

Kdaj se svetujejo dodatna (prostovoljna) cepljenja otrok?

Cepljenje proti gripi se svetuje vsako jesen (cepi se lahko pri šestih mesecih), cepljenje proti KME pa je najbolje začeti ob sistematskem pregledu pri treh letih. 

Priporoča se še cepljenje proti pnevmokoknim okužbam (cepljenje se začne pri treh mesecih) in proti HPV (humani papiloma virus, trenutno za deklice v 6. razredu). 

Druga priporočena cepljenja so še proti rotavirozi (za dojenčke od 6. tedna starosti naprej) in noricam (za starejše od 12 mesecev).

Pred potovanjem je priporočljivo preveriti, ali otrok potrebuje zaščito še pred hepatitisom A (za otroke, starejše od enega leta), lahko se razmisli tudi o zaščiti proti tifusu (za starejše od dveh let).

Ali cepilna knjižica otroka spremlja tudi naprej v odraslo dobo?

Da, tako je najboljše. Se pa te knjižice pogosto rade izgubijo. Navsezadnje je to pomemben dokument, na katerega bi lahko pazili tako kot na potni list, sploh ker so elektronski podatki za zdaj še pomanjkljivi. Iskanje podatkov o že opravljenih cepljenjih po starih zdravstvenih kartonih ali arhivih pa je zamudno in ne nujno uspešno.

Sorodne vsebine

Humani papiloma virusi (HPV)

Humani papiloma virusi so glavni vzrok za nastanek raka na materničnem vratu in drugih rakov,…

Cepljenje pred potovanjem: Kaj moram vedeti?

Ali pred potovanjem v tujino preverite, katere so pogoste nalezljive bolezni v državi obiska? So…

Katera cepljenja potrebujem za potovanje v Azijo

Načrtujete potovanje v Azijo? Ste se že pozanimali, kakšna cepljenja potrebujete pred odhodom? Več o…